Online látogatók száma


Fogyasztó Barát Oldal

Látogató számláló

0
4
2
9
9
6
1

Vásároljon szállodai minőségű textíliát magyar gyártótól, széles választékban. Nézzen szét webáruházunkban!

Tel.: +36 36-567-048

E-mail: webshop@napfenypaplan.hu

1. rész - Az alvás folyamata

1. rész - Az alvás folyamata

Mindennapi életünk sokféle tevékenységből tevődik össze. Meg tudjuk magyarázni, hogy mi az alvás? Mi történik, mikor alszunk? Egyatálán miért van rá szükség, hogy életünk közel egyharmadát átaludjuk? Minden kétséget kizárva mindenkinek szüksége van alvásra. De miért?
Az alvás igen fontos esemény esemény életünkben, mely alatt testi és lelki felfrissülés, az egészséges életünkhöz hozzájáruló mindennemű tevékenység lezajlik. Az alvás folyamatával újul meg testünk energiaháztartása. Aki éjszaka rosszul alszik, alváshiánnyal küszködik, testmozgása rendszerint lassú és esetlen lesz, izmai befeszülnek, látása tompa, szemeit behunyja. Ez a tanulás, megértés ás teljesítőképesség rovására megy. Az alvás hozzátartozik életünkhöz és helyreállítja mentális, fizikai egészségünket.
Minden alvási ciklus közel 90 percig tart, egy komplett ciklus pedig négy szakaszból áll össze. Amikor az egyik ciklus végződik, kezdődik egy másik. Talán ezért is szokták azt mondani, ha valaki 6 órát alszik, kipihenten ébred, mert az alábbi négy ciklus teljesen "lezajlik"...
  • I. szakasz - Átmenet. A tényleges elalvás előtt néhány perccel az agytevékenység üteme megváltozik. Az izmok elernyednek a nyak és a hát izmai is ellazulnak. A légzés is lelassul ebben az alvási ciklusban. Ilyenkor igen nagy hatással van az emberre a környezete. A nem megfelelő alvóhely kialakítása, a zajok, a nem megfelelő hőmérsékletű ágynemű mind-mind megakadályozhatják, hogy az ember a következő alvási szakaszba lépjen.
  • II. szakasz - Éber alvás. Ebben a szakaszban merülünk valódi álomba. Ez a fázis valójában éber alvás, melyből igen könnyű felébredni, ugyanakkor valódi alvás, mert ilyenkor kapcsol ki teljesen az agy...
  • III. szakasz - Mély alvás. Ebben az alvási szakaszban már jóval nagyobb "ösztönzés" szükséges ahoz, hogy az ember felébredjen. A testünk ebben a szakaszban gyűjti össze azt az energiát, ami a következő nap felhasznál.
  • IV. szakasz - Álomalvás. Ez az alvás legérdekesebb szakasza, amelyben az ember minden izmai teljesen ellohad, de meglepő módon a test többi része teljesen aktív. Ha felébresztünk alakit az álom alvási szakaszban, akkor a felköltött személy tökéletesen emlékszik az álmára.

Az a feltételezés, hogy mindenkinek ugyanannyit kell aludnia, ugyanolyan blődség, minthogy mindenkinek ugyanannyit kell ennie. Úgy tűnik, alvási igényünkről szóló információink mindenkiben egyedileg vannak kódolva. Illetve csecsemőkorunktól felnőttkorunkig tartó fejlődésünk is befolyásolja alvásigényünket.

Általánosságban elmondható, hogy:

  • Egy 1 - 6 hónapos baba naponta 18 - 20 órát alszik
  • Egy 6 - 18 hónapos baba naponta 12 - 14 órát alszik
  • Egy 12 éven aluli gyermek naponta 9 - 10 órát alszik
  • Egy felnőtt naponta 6 - 8 órát alszik.

Egy kutatás azt is kimutatta, hogy a nők többet alszanak, mint a férfiak, valamint azt, hogy az időseknek (60 év felett) kevesebb alvásra van szükségük, mint a fiataloknak...

A következő cikkünkben megismerhetik olvasóim az egészséges alváshoz szükséges alvóhely összetevőit, alvás minőségét befolyásoló tényezőket, azt hogy, hogyan aludjuk egészségesen... Leírom, hogyan szeretnek az emberek aludni, melyik miért jó? Tarton velem továbbra is...

Célunk, hogy interaktívabbá tegyük weblapunkat, ezért arra kérem, hogy ossza meg véleményét és gondolatait az adott témában.

Alvás folyamatával kapcsolatban az alábbi topikban szólhat hozzá. Ön mennyit alszik naponta? (kattintson a szövegre)

 


 

Napfény Paplan lakossági webáruház
Lakástextil termékek közvetlenül magyar gyártótól

© 2021 Napfény Paplan-2000 Kft. - Minden jog fenntartva
3257 Bükkszenterzsébet, Ipar u. 1.
Tel.: 36/567-048 
e-mail:
webshop@napfenypaplan.hu

 

Napfény Paplan Csapata
skype:
napfenypaplan