Online látogatók száma


Fogyasztó Barát Oldal

TOP termékek

Hírek

2022.12.18

Üzemünk leterheltsége miatt karácsony előtti kiszállításra 2022.12.18.-ig veszünk fel rendelést. 2022.12.19.-től beérkezett rendeléseket már csak 2023.01. hóban tudjuk feldolgozni és kiszállítani.

Ezúton tájékoztatjuk, hogy 2022.12.21.től cégünk zárva tart, ezen idő alatt a  gyártás és kiszállítás is szünetel.

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Sikerekben Gazdag Boldog Új Évet kíván 
a Napfény Paplan-2000 Kft Lelkes Csapata!

2020.12.18

Téli leállásunk miatt 2020.12.18.-tól beérkezett rendeléseket már csak 2021.01.11.-től tudjuk feldolgozni és kiszállítani.
Ezúton tájékoztatjuk, hogy 2020.12.19. és 2021.01.10. között cégünk zárva tart.
Ezen idő alatt a  gyártás és kiszállítás is szünetel.

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Sikerekben Gazdag Boldog Új Évet kíván 
a Napfény Paplan-2000 Kft Lelkes Csapata!

2020.03.23

Tisztelt vásárlóink!

A kialakult egészségügyi helyzet miatt korlátozott gyártási kapacitással, de változatlan formában működik cégünk.

Számunkra is az egészség a legfontosabb, ezért a telephelyi átvételt 2020.03.23.-tól további értesítésig szüneteltejük. GLS logisztikai kaprtnerünk kérésére a csomagpontok helyett kérjük pontos szállítási (otthoni vagy munkahelyi) címet adjanak meg.

A helyi és a nemzeti hatóságok egyaránt keményen dolgoznak azon, hogy a COVID-19 koronavírus terjedését minimalizálják. Reméljük ez a helyzet mihamarabb megoldódik.

Vigyázzunk egymásra.

Jó egyészséget kíván a Napfény Paplan lelkes csapata.

Látogató számláló

0
4
1
7
2
1
6

Vásároljon textíliát magyar gyártótól széles körű választékban. Nézzen szét webáruházunkban!

Tel.: +36 36-567-048

E-mail: webshop@napfenypaplan.hu

2. rész - Alvási szokások, az egészséges alvás...

2. rész - Alvási szokások, az egészséges alvás...

Az alvás az egészség, a kiegyensúlyozottság és a megfelelően jó közérzet mindennapi forrása! Mint tudjuk, életünk közel harmadát ágyban, pihenéssel illetve alvással töltjük. Pontosabban azért fekszünk le, hogy kipihenjük magunkat. Megfelelő mennyiségű alvás után több esetben ébredünk sajgó háttal és derékkal, összetörten és fáradtabban, mint ahogy lefeküdtünk. Ebben igen sok és fontos tényező játszik szerepet.

Tanácsok a nyugodt, pihentető alváshoz

Az egyik legfontosabb tényező, hogy az ágy hosszúsága megfelelő-e: fontos, hogy kinyújtózva is elférjünk benne. Az egészséges fekhelynek alapvető mozgásszervi szempontoknak is meg kell felelnie, a gerincnek ugyanis alvás közben állandó, finom mozgásban kell lennie: ez a működés javítja, regenerálja a porckorongokat. Ha viszont a gerinc merev, a csigolyák és az ízületi felszínek állapota romolhat, fájdalom léphet fel. A modern fekhelynek éppen ezért kettős szerepe van: egyrészt fontos, hogy egyenesen tartsa a gerincet, másrészt lehetővé tegye az izomzat számára az állandó mozgást (dinamikus testtartás), egyszerre biztosítva a megfelelő vérellátást és regenerációt. A hagyományos ágy azonban nagyon gyakran besüpped, gödrösödik, a gerincet homorú ív alakban fixálja, így a porckorongok kopása már a fitalabb életkorban is elkezdődhet. A megoldást a kétlécsoros ágybetét segítheti, amelyben a felső lécsor alkalmazkodik a test vonalához, az alsó pedig megóvja a gerincet a süppedéstől.

A matracválasztás is kulcsfontosságú

A megfelelő matrac a szakértők szerint se nem túl kemény, se nem túl puha, és nem túl erős rugózással rendelkezik. A fent említett dupla lécsoros ágybetétre vékony, a test vonalát követő matrac való, ami természetes, rugalmas, a káros hatásokat csökkentő anyagokból készül. Ezek a típusú matracok szerkezetüknél fogva a testhez igazodnak, és alvás közben természetes állapotában tartják a hátgerincet, valamint stabil alátámasztást adnak a test minden pontján, emellett viszont megengedik a váll és a csípő minimális mértékű besüllyedését is.
A legmodernebb matracok téli-nyári fekvőfelülettel készülnek, kihasználva a gyapjú-, illetve pamutfelület nedvességelszívó, szellőző, télen melegítő, nyáron hűsítő hatását. Ez utóbbi tényező szintén nem elhanyagolandó a nyugodt és kényelmes alvás szempontjából.

Tanácsok a megfelelő alvási póz kiválasztásához

A megfelelő alvási pozíció tehermentesítést jelent a gerincre nézve, így ha a szakértők által ajánlott testhelyzetben alszunk, csökkenthetjük a gerinc kisízületeire és a porckorongokra nehezedő nyomást: a gerinc izmai és szalagjai ily módon képesek lesznek megfelelően ellazulni. Alvási pozíció tekintetében a szakértők ajánlásai szerint mindenki aludjon úgy, ahogy leginkább kényelmesnek érzi, az azonban elmondható, hogy az oldalt illetve a háton fekvés valamint az ún. embriópóz a leginkább tehermentesített helyzet a gerinc szempontjából.
Általában az a legkényelmesebb, ha egyenes felületű ágyon hanyatt fekve alszunk miközben a térdhajlataink alatt párnák vannak. Ez a póz segít legjobban tehermentesíteni a gerincet, és lehetővé teszi, hogy a gerinc alsó része felvegye természetes alakját.
Akik az oldalukra fekve szeretnek aludni, tegyenek egy kisebb párnát a térdeik közé, mert így tehermentesíthetik a csípőjüket és a gerincük alsó részét.
Az anyaméhben eltöltött 9 hónap alatt megszokott testhelyzet tekinthető a gerinc szempontjából a legideálisabbnak. Ebben az ún. embriópózban a gerinc alsó görbülete teljesen kiegyenlítődik, de a háti és a nyaki gerinc természetes görbületei megtartottak, így ez az alvási helyzet szinte mindenkinek ajánlható életkortól függetlenül.

Háton fekvésnél ajánlott egy kispárna behelyezése a lábszárak alá, de arra ügyeljünk, hogy ha csak a térdünk alá rakjuk hengerszerűen a párnát, akkor a vénákban lévő vér visszafolyását akadályozzuk.
A hasonfekvés nem ajánlott alvási póz, mert egyrészt a nyaki gerincet terheli (ráadásul egyoldalúan, hiszen a legtöbben csak egy irányba tudják huzamosabb ideig fordítva tartani a fejüket), másrészt a deréktájon is fájdalmat okozhat, hiszen az ágyéki homorulat fokozódik. Ezek ellenére aki hason szeret aludni, és reggel így érzi magát kipihentnek, az nyugodtan megteheti, de mindenképpen tegyünk kispárnát a fej és a has alá ebben az esetben is, mert így kevésbé terheljük a gerincünket.
A szakértők egybehangzó véleménye szerint a legnagyobb terhelés akkor éri a gerincet, ha teljesen kinyújtózott állapotban fekszünk, ezért ezt a pózt feltétlenül kerüljük el a lefekvés során.

Ébredéskor és felkeléskor is óvjuk az ízületeket

A megfelelő - gerinckímélő - alvási testhelyzet megválasztása mellett ugyanilyen fontos az is, hogy a reggeli ébredésnél megfelelő mozdulatokat végezzünk. A csigolyáink közötti porckorongok éjszaka regenerálódnak és vízzel telítődnek, terhelésük ugyanis lényegesen kisebb, mint a napközbeni álló vagy ülő testhelyzetben. Ennek a folyamatnak a következtében a porckorongok méretváltozása a hát érzékeny mechanikájának megváltozását eredményezi, felkeléskor ezért biztosítsunk kellő időt a hátnak, hogy legyen ideje alkalmazkodni az éjszakai és a nappali ritmus váltakozásához. A reggeli ébredés után alaposan nyújtózzunk meg lábakkal-karokkal, majd oldalunkra gördülve, karunkkal toljuk fel magunkat, és így keljünk ki az ágyból.

A megfelelő alvási testhelyzet a gerinc egészségét szolgálja

Az éjszakai alvás közben a szervezetnek regenerálódnia és pihennie kell, és természetesen a gerincünknek és az ízületeinknek is szüksége van erre. Az izmok, a szalagok és a gerinc néhány része ráadásul kizárólag alvás közben tud megpihenni és teljesen ellazulni, hiszen ekkor a csigolyák és az ízületek porcai is felszabadulnak a napközbeni terhelés alól. Az előbbiekben részletezett tanácsok betartásával és a megfelelő fekhely kiválasztásával reggel olyan frissen ébredhetünk, mintha túl lennénk egy húszperces átmozgató gimnasztikán. A gerinc regenerálódása ugyanis elősegíti a hozzá tartozó szöveti struktúrák - például bőr, izom, erek, csonthártya - és a végtagok jó fizikai állapotát is.

A helytelen alvási pozíció és felkelés káros következményei

A nem megfelelő fekhely vagy alvási pozíció következményeként először nyak- és hátfájás, később pedig komolyabb gerinc- és derékproblémák (lumbágó, isiász) léphetnek fel (a már kialakult derékfájás megszüntetésére korábbi cikkünkben olvashat hasznos tanácsokat). A tarkóból kiinduló és a fej tetejéig sugárzó, különösen a reggeli ébredéskor jelentkező fájdalom oka az, hogy a csigolyák, illetve a nyak izomzata nem pihenhetett megfelelően. Ennek elkerülése érdekében rendkívül fontos, hogy anatómiailag helyes kialakítású párnán feküdjünk, amely igazodik nyakunk és fejünk formájához. A helytelenül megválasztott fekhely a váll tartós fájdalmát is kiválthatja. A túl kemény ágyban való alvás hatására ugyanis a vállunkban ún. "magas nyomású" területek alakulnak ki (a matrac nyomja az ízületeket). Túl puha fekhely esetén viszont a derék nincs megfelelően alátámasztva, ezért a hát és váll izomzata "tartja" az egész test súlyát.

A következő cikkünkben olvasóim segítséget kapnak a megfelelő párna kiválasztásában, attól függően, hogy milyen alvási pozitúrában töltik éjszakájukat.. Tarton velem továbbra is...

Célunk, hogy interaktívabbá tegyük weblapunkat, ezért arra kérem, hogy ossza meg véleményét és gondolatait az adott témában.

Az alvási szokásokkal, az egészséges alvással kapcsolatban az alábbi topikban szólhat hozzá. (kattintson a szövegre)

 


 

Napfény Paplan lakossági webáruház
Lakástextil termékek közvetlenül magyar gyártótól

© 2021 Napfény Paplan-2000 Kft. - Minden jog fenntartva
3257 Bükkszenterzsébet, Ipar u. 1.
Tel.: 36/567-048 
e-mail:
webshop@napfenypaplan.hu

 

Napfény Paplan Csapata
skype:
napfenypaplan